İlişkilerde neden hayal kırıklığı yaşarız?

Sosyal varlıklar olmamız sebebiyle diğer insanlara yani Lacancı anlamda (Jacques Lacan, Fransız bir psikanalist) ötekilere ihtiyaç duyarız. İlişki halinde olduğumuz ötekilere dair- dile getirelim ya da getirmeyelim - beklentilerimiz vardır.

İlişkilerde neden hayal kırıklığı yaşarız?

Sosyal varlıklar olmamız sebebiyle diğer insanlara yani Lacancı anlamda (Jacques Lacan, Fransız bir psikanalist) ötekilere ihtiyaç duyarız. İlişki halinde olduğumuz ötekilere dair- dile getirelim ya da getirmeyelim - beklentilerimiz vardır.  

Var olduğunu sandığımız bir şeyin yokluğunu görmek hayal kırıklığına yol açar.

İkili ilişkilerde ötekilere dair taleplerimiz karşılanmadığında hayal kırıklığını sıkça yaşarız. Yaşadığımız hayal kırıklığında genellikle şu iki durum etkilidir. 

1. Ya olmayan bir şeyin, ötekinde var olduğu yanılsamasını yaşarız,

2. ⁠Ya da ötekinin kendinde olanı bize vereceğini düşünürüz.

Öteki, kendisinden istediğimiz şeyi onda olmadığı için ver(e)miyorsa, bu durumu tolere etmek kolaydır. Ama onda var olduğu halde bize vermiyorsa, kendimizi yoksun bırakılmış gibi algılar, acı çeker ve bu durumu tolere etmekte zorlanırız. Çünkü buradaki mesele, olmayan bir şeye erişememe meselesi değil, var olan bir şeyden yoksun bırakılma meselesidir. Yani buradaki hayal kırıklığımız; nesnenin yokluğuna değil, nesneyi vermeyen ötekine dairdir ve bu durum çok daha fazla yaralayıcıdır.

Ötekinin kendinde var olanı bizden esirgemesine üzülürüz ve bu üzüntü sadece bugüne ait bir acı değildir. Bugüne dair olduğunu sandığımız acı, hatırlamasak da geçmişte ötekinin esirgemesi nedeniyle yaşadığımız benzer yoksunlukların duygusal kayıtlarını yeniden canlandırır.  Böylece sadece bugüne dair yaşadığımız yoksunluğun değil, geçmiş yoksunlukların da acısını hissederiz. Hem bugüne, hem geçmişe dair acıları hissetmek, hissettiğimiz acıyı daha dayanılmaz hale getirebilir.

İlişkilere dair yaşadığımız hayal kırıklıklarında kendimize şu soruları sormak faydalı olabilir;

Ötekinde olmayan bir şeyin var olduğu yanılsamasına düştüysem buna yol açan şey ne? Neye dayanarak onda olmayan şeyin var olduğunu düşündüm? Geçmişte var olması, hep var olacağı anlamına gelir mi?

Onda olanı bana vereceğini düşünüp hayal kırıklığı yaşadıysam bu durum kiminle veya ne ile ilişkili olabilir?

Taleplerimde ölçüyü kaçırmış ve karşımdaki kişiden fazla talepte bulunmuş olabilir miyim?

Benim talepte bulunmam, ötekinin bu talebi karşılamak zorunda olduğu anlamına gelir mi?

Talepte bulunduğum kişinin maddi-manevi kaynakları azalmış, bu nedenle sınırlı kaynaklarını veremiyor veya daha temkinli kullanmak istiyor olabilir mi?

İlişki kurmak istediğim kişi mesafeli bir ilişkiyi tercih ediyor, ilişkilerinde kendine ait daha fazla alana ihtiyaç duyuyor olabilir mi?

Bu sorular ışığında ilişkimize dair yaşadığımız hayal kırıklığı;

1.  Bizim taleplerimizle ilgili de olabilir,

2. ⁠Ötekinin talebi karşılamadaki yetersizliği veya isteksizliği nedeniyle de olabilir.

Bu soruları kendimize sormak hem kendimizi, hem beklenti içinde olduğumuz ötekini anlamamızı kolaylaştırabilir, beklentilerimizi güncelleyerek ilişkilerimizi daha gerçekçi bir zemine taşıyabilir ve yaşadığımız hayal kırıklığını atlatmamıza yardımcı olabilir diye düşünüyorum.

Bu makale 10 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir

2001 yılında Çukurova Üniversitesi  Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden mezun oldu. 2017 yılında Mersin Toros Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans Programını bitirdi. 2022 yılında İstanbul Rumeli Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programını tamamladı. 2012 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Aile Danışmanlığı Sertifika programını tamamladı. Yine aynı sene Prof.Dr.Şahin KESİCİ'den oyun terapisi eğitimi aldı. 2014 yılında 'Çözüm Var Sorun Yok' isimli ilk kitabı yayınlandı. 2015 yılında ise 'Suçlamayın Yol Gösterin' isimli ikinci kitabı okurlarıyla buluştu. 2015 yılında Bilişsel Davranışçı Terapi Derneğİ'nin kurucusu ve yöneticisi Prof.Dr.Hakan TÜRKÇAPAR'dan BDT Psikoterapi Kuramsal Eğitimi aldı. 2015 yılında Girne Amerikan Üniversitesi'den Doç.Dr. Linda FRAIM'den Çözüm Odaklı  Psik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
hayal kırıklığı
Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir
Uzm. Kl. Psk. Emine Özdemir
Osmaniye - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube