Çocukların gelişiminde anne babanın rolü

Çocuk gelişimi ve bakımı konularında bebeğin doğduğu andan itibaren ilk kişi annedir. Dolayısıyla çocuğun karakterine doğrudan etki eden kişinin annesi olduğu söylenebilir. Günümüzde bazı durumlarda anneden farklı olarak çocukların bakımını baba, aile büyükleri ve bakıcılar da üstlenebilir. Bu durumdan yola çıkarak çocuğun bebeklik döneminden itibaren psikolojisinin, bakımından ve gelişiminden sorumlu kişiden etkileneceği gerçeğine ulaşırız. Anne ne kadar sağlıklı bir ruh durumuna sahipse çocuk psikolojisi de o denli sağlıklı oluyor. Ayrıca babanın psikolojik durumunun da çocukların üzerinde önemli etkisi var.

Çocukların gelişiminde anne babanın rolü

Çocuklar Ebeveynlerinin Hangi Davranışlarından Etkilenir?

Ayrıca anne babaların çocuklara davranışı çocukların psikolojisini ve karakterini şekillendiriyor. Ebeveynler genellikle kendi ebeveynlerinden öğrendiklerini ve doğru bulduklarını çocuklarına da empoze ederler. Ancak bu süreçte gelişime ayak uydurmak ve değişim kaydederek ilerlemek önem taşıyor. Bir çocuk kendi ebeveyni ona nasıl davranırsa muhtemelen ilerde kendi çocuğuna da o şekilde davranacaktır. Anne babanın çocuklara sevgisini ve öfkesini gösterme biçimi, ebeveyn – çocuk arasında kurulan ilişkinin kalitesi, sergilenen tutum ve davranışlar, diğer kişileri anlamaya çalışıp çalışmadıkları ve ilişkileri gibi etkenler çocuk gelişimi konusuyla direkt alakalıdır.

Ergenlik Döneminde Psikolojik Destek Gerekli mi?

Çocukların kişiliği 5 – 6 yaşına kadar ana hatlarıyla belirlenir. Daha ileri yaşlarda ise şekillenir. Ergenlik çağına gelen gençlerin kişilikleri bu dönemde yeniden ele alınmalı ve değerlendirilmelidir. Bu dönemde gerektiğinde psikolog yardımı alınmalı, ergen terapisi veya aile terapisi seanslarından yararlanılmalıdır. Ergenlik döneminin sonunda bireyin gerçek kişiliği oturmuş olur. Kişiliğinde sorun olmayan bir ergen bireyin ailesi ve çevresiyle sorun yaşamadan iletişim kurabiliyor olması gerekir. Ailesiyle iletişimi kopuk ve sağlıksız olan çocuklar genellikle ergenlik döneminden yetişkinliğe geçişte önemli psikolojik sorunlar yaşarlar.

Çocuklar Anne Babadan Nasıl Etkilenir?

Çocuklar anneleri ve babalarının sevmediği, çekindiği, korktuğu, kuşku duyduğu, güvendiği, sevdiği kişileri kolaylıkla sezerler. Bir bebek doğduğunda kişiler ve çevresi ile ilgili herhangi bir bakış açısını bulunmaz. Zamanla ebeveynlerinden aldığı etkiyle olaylar, kişiler ve durumlar hakkında bir yargı sahibi olur. Çocukların bu gibi etkilerle psikolog desteği alması gereken bazı durumlarda çekinmeden bir uzmana başvurmak en doğrusudur. Uzman psikolog çocuk ve ergen terapileri ile çocuk gelişimine katkı sağlayacağı gibi aile terapisi ile aile içi ilişki ve iletişimin sorunsuz hale gelmesi için çaba harcar.

Bu makale 4 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sefa Mutlu Özdemir

Ümraniye (Çarşı) Danışmanlık Merkezi'nde hizmet vermektedir.

Etiketler
Çocukların Gelişiminde Anne Babanın Rolü
Uzm. Kl. Psk. Sefa Mutlu Özdemir
Uzm. Kl. Psk. Sefa Mutlu Özdemir
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube