Çocuklar acımasızdır

ÇOCUKLARDA AKRAN ZORBALIĞI NASIL ANLAŞILIR, AKRAN ZORBALIĞI UYGULAYAN YADA MARUZ KALAN EBEVEYNLER VE DİKKAT ETMELERİ GEREKENLER

Çocuklar acımasızdır

Sistematik olarak tekrarlayan çocuğun bir akranından yada akran grubundan gördüğü fiziksel, sözel, duygusal, cinsel, siber zorba davranışlara (Küçümseyici söylemler, Dalga geçmeler, Arkadan yapılan dedikodular, Eşyalarına el koyma, Kendisine yiyecek aldırma, ödevini yaptırma veya dışlama, görmezden gelmek, fiziksel şiddet uygulama, cinsel dokunuşlara zorlama, internette istenmeyen video ve fotoğrafların yayılması) akran zorbalığı denir. Burada ayırt edici olan zorba davranışlarının tekrarlayan şekilde olmasıdır. Yani iki akranın bir kere yaşadığı sorun bu kategoriye girmez. Mevcut güç dengelerinin eşitsizliği akranların birbirleri üzerinde güç gösterisinde bulunması ve bundan haz alması ile pekişerek devam eder.

Okulda gördüğü akran zorbalığı sonucu çocuklarda şu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Öncelikle okula gitmekte isteksizlik, ders başarısında düşme, okuldan kaçma, okulda ya da okul öncesi ve sonrası kaygılı, mutsuz olmak, okulla ilgili konular sorulduğunda öfke, nefret ya da sessiz kalma gibi davranışlar, kişisel ve okul eşyalarında eksiklik, yara izleri görülmesi, uyku, yemek yeme, sosyal ilişkilerde sorunları, ani ses ve olaylara tepki irkilme.

Akran zorbalığına maruz kalan mağdurlar, düşük özsaygı, depresyon, anksiyete, ilişki sorunları ve toplumsal izolasyon gibi duygusal sorunlar ile akademik başarısı etkilenebilir ve gelecekte yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenebilir.

Ebeveynler olarak oldukça dikkatli olup çocuğumuz anlatmasa da onu yakından izleyerek çocuğumuzdaki değişiklikleri takip edebiliriz, çocuklarımız okulda zorbalığa uğrayan olacağı gibi zorbalığı uygulayan da olabilirler, onları yakından takip ile çocuklarımızın her iki tarafta olmaması için onlara rehberlik edebilir. Geleceğe daha sağlıklı bireyler yetiştirebiliriz.

Bu makale 26 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Feriha Nimet Çizmeci

02.11.82 İstanbul’da doğan Feriha Nimet Çizmeci 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi tarih bölümüne girdi sonrasında 2002 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Psikoloji Bölümünü burslu kazanıp Birinci olarak, Onur Belgesi ile mezun olmuştur.

Yüksek lisansını da aynı okulda burslu tamamlayarak mezun olmuştur .

16 yıl kamunun farklı birimlerinde hizmet vermiş , stk larda gönüllü çalışmış, özel kliniklerde bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti vermiştir

Feriha Nimet Çizmeci çocuklarda bireysel oyun terapisi, yetişkinlerde çocuk merkezli aile terapisi uygulamakta  şema terapi, EMDR ve Bilişsel Davranışçı yöntemleri kullanmaktadır.

Etiketler
Akran zorbalığı ile nasıl başa çıkılır
Uzm. Psk. Feriha Nimet Çizmeci
Uzm. Psk. Feriha Nimet Çizmeci
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube