Boşanma ve çocuk

Boşanma, çocuklar için kararsızlık, üzüntü, korku, öfke ve kaygı gibi duyguları tetikleyebilir. Çocuklar, ebeveynlerinin ayrılmasının neden olduğu değişikliklerle başa çıkmakta zorlanabilirler. Bu değişiklikler arasında ev değişikliği, okul değişikliği, aile düzenindeki değişiklikler ve duygusal destek eksikliği yer alabilir. Ayrıca, boşanma sürecinde çocuklar, kendilerini suçlu hissedebilir ve aile bağlarının kaybolduğu endişesi yaşayabilirler.Bu yüzden çocuğa boşanmanın onun suçu olmadığını hatırlatmak gerekir. Eşler arasındaki çatışmalara çocuklar dahil edilmemelidir.

Boşanma ve çocuk

Boşanma çocuğa nasıl söylenir?

Anne babanın kararlarından emin olduktan sonra bu kararı çocuklarla paylaşmaları  gerekmektedir. Boşanma kararı alıp vazgeçtikten sonra çocuklar, gerçekten boşanma sürecinde tekrar barışma ihtimalinizi düşünebilir, duruma alışmakta zorluk yaşar.

Karar açıklamak için çocukların rahat edebileceği ve kendilerini güvende hissedecekleri, anne baba ve tüm çocukların bulunduğu bir ortamda söylemelidirler.  

Ebeveynler suçlama içermeyen ortak bir dil kullanmalı, samimi, ve açık, tutarlı, net bir ifadeyle çocuğun yaş düzeyine uygun açıklamalar yapmalılardır. Çocuğun boşanmadan sonra ne olacağına, nerede, kiminle yaşayacağına dair aklında soru işaretleri oluşacağı için, boşanma sonrasında yaşayacakları hakkında bilgilendirme yapılmalıdır .Kiminle nerede kalacağı, evden ayrılan ebeveynini ne sıklıkla, nerede göreceği, hangi okula gideceği gibi bilgiler verilmelidir. Boşanma kararı ebeveynler tarafından ifade edilirken her iki ebeveynin de birlikte olması önemlidir; çünkü çocuk boşanma kararını kabul etmediğinde, ebeveynler ayrılmalarına rağmen ilişkilerini çocukla devam ettireceklerini, boşanmada çocuğun etkisinin olmadığını  açıklamalıdır.

Ben ve annen/baban eskisi kadar iyi anlaşamıyoruz ve artık birlikte olmayacağız. Bunun seninle hiçbir ilgisi yok, sen bizim en kıymetlimizsin. Sana olan ilgimiz hep aynı kalacak. O da, ben de senin annen ve baban olmaya devam edeceğiz. Ama artık eskisi gibi bu evde birlikte yaşamayacağız ve annen/baban burada olmayacak, sen ise haftada bir kez mutlaka onu göreceksin. Bu karar seni üzmüş veya hayal kırıklığına uğratmış olabilir. Nasıl hissettiğini bizimle paylaşabilirsin, böylece senin yanında olabiliriz.”

Çocuğun sağlıklı gelişimi için önlemler alınmalı, çocuğa aşırı korumacı bir tutum sergilemek  veya tamamen ilgisiz kalmak gibi normalin dışında davranışlar sergilemekten uzak durulmalıdır

Çocuklar boşanma sürecinin sonunda, duygularını yeterince ifade etme imkânını bulamazsa, gelecek dönemlerinde ayrılık anksiyetesi, depresyon, dikkat eksikliği gibi problemler yaşayabilmektedir. Bu süreçte duygularını paylaşabilecekleri ortamı sağlamak gerekir.

Bu makale 17 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Nazım Serin

Uzm. Psk. Nazım Serin, ilk,orta ve lise eğitimlerinin ardından, lisans eğitimine başladığı Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünü başarıyla tamamlayarak "Psikolog" unvanı almıştır. Uzmanlığını ise yine Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamış ve "Uzman Psikolog" unvanı almıştır.  Deneyim kazanabilmek adına birçok psikolojik danışma merkezinde,hastanede, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu bünyesinde Uzman Psikolog olarak görev almıştır. Cleveland Gestalt Institute yönelimli Gestalt Temelli Psikoterapi, EMDR birinci ve ikinci düzey uygulayıcı eğitimleri, Krize ve Travmaya Müdahale Eğitimleri, EFTA (Avrupa Aile Terapileri Derneği) standardındaki aile ve çift psikoterapileri sertifika programı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygun Aile Danışmanlığı gibi birçok kurs ve sertifi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Boşanma ve Çocuk
Uzm. Psk. Nazım Serin
Uzm. Psk. Nazım Serin
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube