Bahar geldiğinde mi ben böyle olurum yoksa böyle olduğumda mı gelir bahar?

Mevsimsel depresyona daha yakından bakalım. Sonbahar ve kış aylarında kendimizi kötü hissetmemize sebep olan etkenler ve belirtiler nelerdir?

Bahar geldiğinde mi ben böyle olurum yoksa  böyle olduğumda mı gelir bahar?

Dünyamızın en büyük doğal ışık kaynağı olan Güneş’in yüzünü sonbahar ve kış aylarında daha az görürüz. Bu da bazı insanlarda sonbahar ve kış aylarında kendisini daha kötü hissetmesine sebep olabilir. Peki neden?

Sonbahar ve kış aylarında, ilkbahar ve yaz aylarına göre daha depresif hissedebiliriz. Bunun sebebi mevsimsel depresyon olabilir. Günlerin kısaldığı sonbahar ve kış mevsimlerinde güneş ışığı da azalır ve buna bağlı olarak da melatonin düzeyinde artış ve seratonin düzeylerinde azalma görülür. Karanlık ortam melatonin üretimi attırır. Melatonin insan hareketlerini yavaşlatan, uykulu ve bitkin yapan doğal bir sakinleştiricidir. Bu sakinleştirme sonucu kendinizi bitkin ve yorgun hissedebilirsiniz. Aldığınız uyku yetersiz gelmiş gibi hissettirebilir. Zihinsel ve bedensel olarak bitkin olursunuz.  Bu durum güneşli günlerin olduğu günlerde melatonin hormonunun azaldığı ve seratoninin artmasıyla son bulabilir. Tekrarlayan depresyon atakları hep aynı mevsime denk gelir. Ataklar arası dönemde kişiler kendini tamamen düzelmiş hissederler. Unutulmamalıdır ki bu semptomlar mevsimle bağlantılı ortaya çıkmaktadır.

Semptomları nelerdir?

  • İsteksizlik, mutsuzluk, umutsuzluk
  • Kaygı veren düşüncelerde artış
  • Yorgunluk
  • Uyku bozuklukları
  • İştah değişimleri
  • Konsantrasyon bozuklukları
  • Enerji kaybı çabuk yorulma
  • Suçluluk duygusu
  • Kendini değersiz hissetme
  • Sinirlilik, karamsarlık

Mevsimler depresyon, kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha fazla görülmektedir. Mevsimsel depresyonun etkileri kalıcı olarak düşünülmemelidir. Mevsimsel depresyon geçici olmasına rağmen kişinin hayat kalitesinde düşmeye sebep olabilir. Bu yüzden göz ardı edilmemelidir. Gerektiğinde profesyonel yardım alınmalıdır.

Kaynakça

Sivri, S (2020). Mevsimsel depresyon nedir?. Acıbadem Hayat. https://www.acibadem.com.tr/hayat/mevsimsel-depresyon-nedir/#:~:text=G%C3%BCnlerin%20k%C4%B1sald%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20sonbahar%20ve%20k%C4%B1%C5%9F,i%C3%A7in%20gereken%20biyolojik%20ko%C5%9Fullar%C4%B1%20yaratabilir.

Ekinci, M., Okanlı, A. ve Gözü Ağca, D. (2005). Mevsimsel depresyonlar ve baş etme yolları. Atatürk Üniv. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi̇.

Işık, B. (2020). Doğal ışığın ergen depresyonu üzerindeki̇ etkileri [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Başakşehir Üniversitesi̇.

Bu makale 19 Nisan 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Esra Bakat Baraner

Psikolog Esra Bakat Baraner Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden 2019 yılında mezun olmuştur. Öğrencilik yıllarında Bolu Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi’nde gönüllü olarak ritim ve sanat atölye çalışmalarına katıldı. Daha sonra Aydın Efeler Sosyal Hizmet Merkezi’nde Engelli Evde Bakım, Korunmaya Muhtaç Çocuklar ve Kadın birimlerinde stajını yaptı. Kariyerine ilk olarak dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, otizm, özel öğrenme güçlüğü gibi tanılara sahip özel çocuklarla çalışmaya başladı. Belirli bir süre bu alanlarda çalıştıktan sonra psikoteknik değerlendirme alanına yöneldi. Çalıştığı süre zarfında çeşitli eğitimlerle kendisini geliştirmeye devam eden Esra Bakat Baraner çalışma hayatına Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi ve Bilişsel Davranışçı Terapi ekollerini benimseyerek online ve yüz yüze olarak ergen ve yetişkin danışanlarına r ...

Etiketler
Depresif yakınmalar
Psk. Esra Bakat Baraner
Psk. Esra Bakat Baraner
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube