Tüp bebek sigara kullanım

Tüp bebek sigara kullanım

             Sigaranın sağlığa zararları herkes tarafından bilinmektedir. Gebelik dışında bile sigara kullanımı insanlarda birçok hastalığa da neden olurken, hamilelikte sigara kullanımı ise sigaranın yarattığı riskleri iki katına çıkarmaktadır. Çünkü bu kez söz konusu olan sadece annenin değil bebeğin de sağlığıdır. Gebelik döneminin ilk aylarında sigara kullanan birçok kadının düşük riskinin son derece arttığı, gebeliği süresince sigara içen birçok kadının bebeğinin de doğum sonrası başta astım olmak üzere son derece ciddi hastalıkların ortaya çıktığı birden fazla araştırmada kanıtlanmıştır.Sigaranın gebelik ve bebek üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi vardır. En başta çocuğun gelişimini sigara sekteye uğratır. Anne için gebelik döneminin daha riskli ve zor geçmesine neden olur

 Erken doğum tehdidi ve riski artar.

 Gebelikte düşük riski artar.

Bebeğin düşük kiloda gelişmeden doğumuna neden olabilir.

 Bebeğin yeni doğan döneminde ölme riski artar.

 Gebelikte sütün C vitamini seviyesi ve bebeği besleyici etkileri azalır.

Doğum sonrasında bebekte birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Lohusalıkta süt miktarı azalır.

Bebekte pnomoni ve bronşit riski artar.

Sigara sadece gebelik sırasında değil, anne olmaya hazırlanan ve normal şartlarda hamile kalamadığı için tüp bebek yöntemine başvuran anne adayları için de tedavinin olumsuz sonuçlar doğurmasına neden olabilecek çok sayıda sorunu da yaratabilir. Yapılan araştırmalar, sigara içen kadınların, içmeyen kadınlara oranla kısır olma oranlarının daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Eğer kadın tüp bebek tedavisi sırasında sigara içmeyi sürdürürse, sigaranın rahim, yumurtalık ve hormonlar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tedavinin istenilmeyen bir şekilde sonuçlanmasına neden olabilir.

Sigara kullanan kadınların gebe kalma süreleri  daha fazla zaman almaktadır. Sigara kadının yumurtalıklarına son derece büyük zarar verir. Bu zararın miktarı da sigara kullanım miktarı ve süresiyle aynı derecede artış gösterir. Uzun süre sigara içen kadınların üreme fonksiyonlarının azalmasına neden olduğu ve menopozu hızlandırdığı belirtilmektedir. Tüp bebek tedavisinde kadına verilen hormon seviyesi sigara içen kadınlarda daha fazla miktarda olmaktadır. Sigara kadının döllenme şansını azaltır, öströjen hormonu seviyesini düşürür, yumurtalarda daha az oran görülür.

Tüm bu olumsuzluklar tüp bebek tedavisinde tedavinin iptal olma riskini arttırır. Çünkü sigara kullanan kadınlarda, tüp bebek tedavilerinde transfer sonrasında embriyonun tutunma ihtimalinin daha az olduğu saptanmıştır.

Sigara erkeği de olumsuz etkiler.Sadece kadınlarda değil, tüp bebek tedavisine başvuran çiftlerde erkek için de kadında olduğu gibi sigara büyük olumsuzluklara neden olmaktadır. Kadın gibi sigara erkeği de hormonal yönde olumsuz etkiler. En başta sigara sperm sayısını azaltır. Spermdeki canlılığı ve hareketliliği zayıflatır.

Spermdeki kalite sigara nedeniyle düşer ve şekilsel, fonksiyonel değişimler gözlenir. Bu da tüp bebek tedavisinin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Araştırmalara göre çiftler, tüp bebek tedavisine başlamadan en az 2 ay önce sigara kullanımını bırakmalıdırlar. Çünkü bu durum gebelik şansını arttırmaktadır. Sigarayı bırakmak, tedavi sırasında sigaradan kaynaklı olumsuzlukları azaltmakta büyük rol oynayacaktır. Tüm bunlardan yola çıkacak olursak, sigara sadece anne adayı için değil, erkek için de önemli derecede risk oluşturmaktadır. Sağlıklı anne-baba olabilmek, sağlıklı bebeklere sahip olabilmek, sağlıklı bir gebelik dönemi yaşamak ve sağlıklı bir nesil yetiştirmek için sigaradan uzak durulması son derece önemlidir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Ekber Şahin

Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, 14 Haziran 1973 tarihinde Tokat'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Tokat Medical Park Hastanesi ve Tatvan Özel Can Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmasının yanı sıra Tatvan Doğum Evi ve Üniversal Tıp Merkezi'nde özel muayenehanecilik yapmış olan Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, mesleki çalışmalarına şu anda Antalya Akdeniz Şifa Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Video Endoskopi, Laporoskopi, Histereskopi Sertifikası ve NRP Sertifikası sahibidir.

Etiketler
Sigaranın zararları
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube