Ten tene temas temel bir insanlık hakkıdır…

Ten tene temas temel bir insanlık hakkıdır…

Bir bebek dünyada ilk çığlığının ardından nefes nefese tutunacak bir yer arar, avuçlarına dokunan her şeyi tereddütsüz kavrar, tutar, sarar, dünyaya elleriyle tutunmaya çalışır. Bağlanma bebeğin en önemli var olma savaşıdır, ancak bu savaş tek başına verilen bir mücadele değil annesinden gelen her türlü tutum, davranış, ses, dokunuş ve bakışı yorumlama yolunda dikkat kesildiği hayatî mücadeledir.

Bağlanma beslenme ve bakım hizmeti önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkar ve her halükarda karşılanmalıdır. Hayat bağlanmalardan ibarettir. Önce anneye, sonra babaya, aileye ve ardından da yaşama. Duygusal bağ kurma eğilimi ve gereksinimi bebeklerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereklidir. Çocuğun yaşadığı ilk bağlanma tecrübesi daha sonra yaşayacağı bağlanma tecrübeleri için temel oluşturur. Günümüzde modern doğumhanelerde, anne talep etmiş olsa dahi bebeklerin doğar doğmaz annesine verilmediğini görüyoruz. Yenidoğanın bütün hücreleri annesinin şefkatli sıcak dokunuşunu ararken cansız battaniye sarılır ve bilmediği birinin kollarında bir kutuya konur, hıçkırıklarla ağlamasına rağmen orada bırakılır. Bunun nedeni sorgulanmaz, yenidoğanın annenin tenine ihtiyacı dikkate alınmaz, sadece alışılagelmiş bir rutin olarak devam eder. Hastane personeli anneye vermeden sarıp sarmalama, temizleme v.b. işlemleri yapmanın normal olduğunu kabul etmiştir. Anneler de bilinçli olarak seçim yapamadıklarından ve Ten Tene Temasın ilk anlarda ne kadar önemli olduğu konusunda yeteri bilgi sahibi olmadıklarından bunu böyle kabullenmişlerdir.

Doğum sonrasında birden dört aya kadar olan emzirmede kayda değer istatistiksel pozitif bir etkinin olduğu

Ten Tene Temas’ın emzirme süresini arttırdığı

Erken doğan bebeklerde erken Ten Tene Temasile daha iyi solunum sağlandığı

Erken doğan bebeklerde erken Ten Tene Temasile doğumdan sonraki 75-90 dakikada kan şekeri değerinin önemli derecede yüksek olduğu gözlenmiştir.

Doğumdan hemen sonar Ten Tene Temas sağlanırsa toplumu oluşturan bireylerin hayata gözlerini açtıkları andaki ilk sevgi ve güven duygusu karşılanmış olur. Bunun yaratacağı olumlu katkılar daha ileriki yıllarda yapılacak araştırmalarla ortaya konacaktır.

 


 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mine Tüzel

1968 yılında Gaziantep’te dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğrenimini Samsun, Gaziantep ve İzmir’de tamamlamıştır. 1986’da İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nden mezun olmuştur. Ardından 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1992-1998 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde ihtisasımı tamamlamıştır. 1998-2006 yılları arasında Malatya ve Afyon Sandıklı Devlet Hastanelerinde kadın doğum uzmanı olarak çalışmıştır. 2006-2023 yılları arasında İstanbul’da çeşitli sağlık kuruluşlarında görev aldım. Bunlar arasında Maltepe Bölge Hastanesi, Acıbadem Etiler İnternational Tıp Merkezi, Üsküdar Yunus Emre Hastanesi, Medicana Çamlıca Hastanesi, İstanbul Bölge Hastanesi ve Özel Kardelen Tıp Merkezi ve  Acıbadem Bodrum Hastanesi bulunmaktadır.     Halen İzmir de özel kliniğimde danışa ...

Etiketler
Duygusal bağ
Op. Dr. Mine Tüzel
Op. Dr. Mine Tüzel
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube