Bronkoskopi kısaca nedir?

Bronkoskopi kısaca nedir?

Bronkoskopi,

Soluk borusunun, ucunda ışık olan ince bir tüp aracılığıyla doğrudan görüntülenmesi işlemidir. Bronch ve skopi kelimelerinin birleştirilmesi ile akciger bronşlarının skopik olarak incelenmesidir.

Genellikle ağızdan uygulanır. Lokal anestezi ile ağız boğaz uyuşturulduktan sonra hafif sedasyon ile yapılır. Bazen de genel anestezi uygulanır.

Bronkoskopi hem tanı hem tedavi amaçlı yapılır. Hastaya çekilen film veya tomografi bulgusuna göre akciğer tümörü düşünülen durumlar ,uzun süre devam eden ve diğer nedenlerle açıklanamayan öksürük, balgamda kan görülmesi, muayene sırasında akciğerin sadece belli bölgesinde hırıltılı solunum sesinin duyulması ve nefes borusuna yabancı cisim kaçması gibi durumlarda tanısal amaçlı bronkoskopi yapılmaktadır. Ayrıca nefes borusunun darlıklarında, koah ve astım gibi medikal hastalıklarının son zamanlarda güncel olan endobronşial tedavilerinde tedavi edici amaçlı bronkoskopik uygulamalar mevcuttur.

Bu makale 9 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zülküf Işık

Uzm. Dr. Zülküf Işık, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dicle Üniversitesi'nde tamamlayarak Göğüs Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Uzm. Dr. Zülküf Işık, kendi özel muayenehanesinde hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Akciğer kanseri tanısı
Uzm. Dr. Zülküf Işık
Uzm. Dr. Zülküf Işık
Bursa - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube