Böbrek sağlığımızı korumanın 5 yolu

Böbrek sağlığımızı korumanın 5 yolu

NEFROLOJİ

Böbrek sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır. İç Hastalıkları uzmanlığının üzerine yapılan üst ihtisas ile Nefrolog ünvanı alınır. Genel olarak böbrek hastalıklarının ilaçla tedavisi, diyaliz ve böbrek nakli ile ilgilenir. Akut (hızlı başlangıçlı) böbrek yetmezliği, kronik (uzun süreli) böbrek yetmezliği, hipertansiyon, vücuttaki sıvı ve mineral dengesizlikleri, diyaliz, böbrek nakli hastalarının takip ve tedavisini yapar.

BÖBREK SAĞLIĞIMIZI KORUMANIN 5 YOLU

Kronik böbrek hastalığı Türkiye’nin önemli bir sorunu. Türk toplumunda kronik böbrek hastalığı görülme sıklığı % 15.7, yani her 6-7 erişkinden birisi kronik böbrek hastası. Toplumun 3’te 1’i böbrek hastalığı için risk altında . Böbrek hastalıklarının çoğu maalesef durumlarının farkında değil, çünkü böbrek hastalığı ileri evrelere ulaşana kadar belirti vermemekte.

İşte böbreklerimizin sağlığını korumaya yardımcı olacak 5 ipucu

1. Bol miktarda (günde 2-2,5 Litre) su içiniz. Bu böbreklerimizin iyi çalışmasını sağlar ayrıca böbrek taşlarının engellemenin en iyi yoludur.

2. Sigara içmeyiniz. Sigara içmek böbreklere kan akımın yavaşlatarak böbrek fonksiyonlarının azalmasına yol açar. Sigara içmek ayrıca böbrek kanseri riskini % 50 oranında artırmaktadır.

3. Yüksek kan şekeri ve yüksek kan basıncı kaynaklı riskleri azaltmak için sağlıklı, düşük yağlı besleniniz. Egzersiz yapmak da kan basıncı ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olmaktadır.

4. İbuprofen ve Naproksen gibi ağrı kesicileri bir süreliğine her gün aldıysanız bunu doktorunuza söyleyin ve böbrek fonksiyonlarınızı kontrol ettirin. Bu ilaçlar özellikle yaşlılarda böbrek yetmezliğinin önemli bir nedeni.

5. Yüksek tansiyon veya şeker hastalığınız varsa böbrek fonksiyonlarınızı düzenli aralıklarla kontrol ettirin.

Bu makale 30 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Serdar Osman Nalçacı

UZM. DR. SERDAR OSMAN NALÇACI, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi'ndeki eğitimini tamamladıktan sonra, Lisans eğitimi için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu Tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak "Tıp Doktoru" unvanı almıştır. Uzmanlığını ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Yan Dal uzmanlığını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji B.D üzerine yapmıştır.  Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanlığı Devlet Hizmet Yükümlülüğü (2007-2009) Şırnak Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanlığı Devlet Hizmet Yükümlülüğü (2014-2015) Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesi (2015-2018) Emsey Hospital (2018-2020) gibi bir çok kurumda görev almıştır. Mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan   Medicana International Hastanesi'nde devam etmektedir ...

Etiketler
Böbrek
Uzm. Dr. Serdar Osman Nalçacı
Uzm. Dr. Serdar Osman Nalçacı
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube