Anemi (kansızlık) nedir?

Anemi (kansızlık) nedir?

Kanımız dışarıdan aldığımız besinleri, oksijeni ve vücudumuzda oluşan hormon ve proteinleri doku ve organlara taşırken, doku ve organlarda oluşan atık ve zararlı maddeleri de vücudumuzdan uzaklaştırmaktadır. Bu taşıyıcılık görevinin yanında vücudumuzu mikroplara ve diğer çevresel zararlara karşı koruma gibi çok önemli işlevleri vardır. Kandaki hücresel elemanlar 1) Kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar), 2) Beyaz kan hücreleri (akyuvarlar), 3) Pıhtılaşma pulcukları (trombositler) dır. Alyuvarların içinde oksijen taşıyan hemoglobin denen çok önemli bir madde bulunur. Büyük çocuk ve erişkinlerde kan üretim yeri yani kan fabrikası başlıca kemik iliğidir. Normal bir erişkinde kemik iliğinde günde ortalama 500 milyar hücre üretilir. Doğum öncesi, yenidoğan ve erken çocukluk dönemlerinde kan yapımı ve kan değerleri erişkin bir kişinin değerlerinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle hiçbir şekilde erişkin kan değerlerini çocuklarınkiyle bir tutmamak gerekir.

Anemi, kan hemoglobin ve hematokrit konsantrasyonunun yaşa ve cinse göre belirlenmiş normal değerlerin altına inmesi olarak tanımlanır. Tam kan sayımı sonuç belgelerinde kan değerlerinin düşük veya yüksek diye belirtilmesi erişkin insanların normal değerlerine göre yapılmaktadır. Çocuklarda ise normal değerler yaşa göre değişkenlik gösterdiği için bu sonuçların doktor tarafından ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Anemi bir bulgu ve sonuçtur. Önemli olan anemiye neden olan kaynağın ve hastalığın gecikmeden ortaya çıkarılması ve tedavi edilmesidir. Anemili bir çocuğu en iyi değerlendirebilecek hekimler ise Çocuk Hematoloji uzmanlarıdır.

Anemi nedenleri

Anemiler başlıca dört nedenle ortaya çıkabilir:

Alyuvar yapım bozukluğu; kemik iliğinin yeterince çalışmaması, (ilik kuruması- aplastik anemi, enfeksiyon, ilaç veya kanser) veya iliğin çalışmasını sağlayan eritropoetin maddesinin yetersizliği (kronik böbrek yetmezliği, hipotiroidi, romatizmal hastalıklar)

Alyuvarların olgunlaşmasındaki bozukluklar (örn; demir eksikliği, akdeniz anemisi, kurşun zehirlenmesi, vitamin B12 eksikliği, folat eksikliği)

Alyuvarların zamanından önce yıkılması ve yok edilmesi  (örn; alyuvar zarında bozukluk veya içindeki maddelerde eksiklikler, hemoglobin yapısında bozukluklar, bağışıklık sistem bozuklukları, dalağın fazla çalışması vb..)

Kan kayıpları (kanamalar)

Anemik hastada hangi bulgular görülebilir?

Aneminin sık görülen bulguları halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma ve solukluktur. Anemi, bebeklerde huzursuzluk, beslenme güçlüğü, ağlarken morarma, büyüme ve gelişmelerinde duraklama ile kendini gösterebilir. Özellikle demir eksikliği ve vitamin B12 eksikliğine bağlı anemide okul başarısında düşme, unutkanlık, anlama ve algılama güçlüğü, zeka düzeyinde azalma görülebilir. Kemik ve eklem ağrıları, lenf bezelerinde büyüme, karaciğer ve dalak büyüklüğü ile birlikte anemi olması lösemi ve diğer bazı önemli hastalıkları akla getirir. Çarpıntı, baş ağrısı, sık hastalanma, yenmemesi gereken toprak, sıva, buz gibi maddeleri yeme isteği, tırnaklarda bozukluk, tad alma duyusunda kayıp, dilde ağrı ve ağız kenarlarında yaralar olabilir.

Anemi şüphesi olan çocukta ilk yapılacak laboratuvar tetkikleri nelerdir?

Tam kan sayımı

Periferik yayma değerlendirilmesi

Retikülosit sayımı

Ferritin ve CRP

Öykü, muayene ve bu incelemeler ile anemi nedeni hakkında ön fikir elde edildikten sonra anemiye sebep olan asıl durumun uzman hekimlerce ortaya çıkarılması ve uygun şekilde tedavi edilmesi en doğru yaklaşımdır. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Zekai Avcı

Doç.Dr. Zekai AVCI, 1972 yılında Sakarya’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1995 yılında tıp doktoru unvanı aldı. İhtisasını ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yaparak 2001 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. 2008 yılında ise  Başkent Üniversitesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalında Pediatrik Hematoloji üst ihtisasını tamamladı.   2009-2011 yılları arası Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yandal mecburi hizmetini tamamladı. Ardından tekrar Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesine dönerek bir yıl yardımcı doçent olarak öğretim üyeliği yaptı. 2012 yılında Tıpda Uzmanlık Kurulu kararıyla Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı ünvanı aldı. Aynı yıl davet üzerine ...

Etiketler
Anemi belirtisi
Doç. Dr. Zekai Avcı
Doç. Dr. Zekai Avcı
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube